اگر دیسکهای بین مهرههای گردن آسیب ببیند یا بیرون بزند یا پاره شود، دیسک گردن به وجود میآید. شایعترین علت آن کهولت سن یا ضربه و آسیب فیزیکی است. دیسک گردن را میتوان با فیزیوتراپی، ورزش، دارودرمانی و در نهایت با جراحی درمان کرد.
به گفته دکتر محسن القاسی جراح مغز و اعصاب و ستون فقرات، آسیب دیدگی های دیسک های گردن در هر شکل و صورتی که باشند مخاطراتی جدی برای فرد بیمار به همراه خواهند داشت. مجموعه ای از علایم از گرفتگی و خشکی گردن تا از کار افتادن اعضای بدن در نتیجه آسیب های وارده به دیسک های گردنی می توانند ایجاد شوند. در صورتی که آسیب های دیسک گردنی نخاع را تحت تاثیر قرار دهند ممکن است حتی کارکردهای حیاتی تنفس و گردش خون فرد نیز در معرض خطر قرار بگیرند.
دیسک گردن چیست؟
دیسک گردن یکی از انواع بیماری های ارتوپدی و یکی از مشکلات و بیماری های ستون فقرات شایع است. دیسک گردن فراتر از یک درد در ناحیه گردن است. در واقع زمانی که گفته میشود شما به دیسک گردن مبتلا هستید، منظور این است که دیسکهای بین مهرههای گردن شما بر اثر استرس یا فشار و ضربه آسیب دیدهاند و توانایی قبلی برای خم شدن و چرخش را ندارند.
علت ابتلا به دیسک گردن چیست؟
ابتلا به این بیماری در بسیاری از موارد به دلیل ژنتیک و سابقه فامیلی اتفاق میافتد. همچنین افزایش سن و عامل پیری نیز از جمله علتهای بروز این بیماری به شمار میرود. لذا میتوان گفت روند پیری و یا ساییدگی ستون فقرات، فعالیتهای تکراری و مداوم، فشار و یا ضربه مستقیم، افزایش وزن و چاقی، سیگار کشیدن و مصرف هرگونه دخانیات، بیتحرکی و نشستن طولانی مدت و ناصحیح، از جمله علل اصلی به وجود آورنده دیسک گردن هستند. در حالت کلی میتوان گفت بیشتر افرادی که با این بیماری، درگیر شدهاند در سنین ۳۵ تا ۶۰ سال هستند.
علائم دیسک گردن چیست؟
اگر شما دیسک گردن دارید،ممکن است دردی را احساس کنید که در طول بازو و دستتان منتشر میشود.همچنین احساس درد در ناحیه شانه یا گردن هنگام چرخش سر و خم شدن گردن را خواهید داشت.گاهی اوقات ممکن است اسپاسم (گرفتگی) عضلانی داشته باشید (به این معنا که عضلات غیر قابل کنترل می شوند) گاهی اوقات درد ناخوشایند و سوزش در بازوی شما وجود دارد.همچنین ممکن است ضعف عضلانی در عضلات دوسر و سه سر و همچنین در پروسه هند گریپ (گرفتن وسایل)داشته باشید.
گزینههای درمانی برای دیسک گردن متفاوت خواهند بود.
در موارد خفیف، استراحت کردن و انجام فیزیوتراپی میتواند برای کاهش علائم کافی باشد. فیزیوتراپی در موارد فتق دیسک گردن میتواند برای تقویت عضلات گردن و کاهش فشار از روی دیسک، مؤثر باشد.
اما در موارد شدید به جراحی نیاز دارد
رایجترین نوع جراحی در چنین مواردی شامل دیسککتومی، لامینکتومی و فیوژن ستون فقرات خواهد بود.
روش های درمانی خفیف :
استراحت کردن:
پزشک به فردی که درد دارد در مرحله اول استراحت تجویز میکند.
ممکن است به بیمار توصیه کند که چندین روز تا چند هفته، سطح فعالیت جسمانی خود را کاهش داده و استراحت کند. این امر برای کاهش التهاب عصب نخاعی مفید خواهد بود
استفاده از گردنبند طبی:
در طول دوره استراحت ،گردنبند طبی باعث عدم
حرکات اضافی گردن میشود و پزشک آن را توصیه میکند.
فیزیوتراپی:
برای تسکین درد، فیزیوتراپی موثر میباشد
متخصص فیزیوتراپی از حرکات کششی، اولتراسوندتراپی، درمان دستی و تحریک الکتریکی عضلات برای شل کردن عضلاتی که درگیر اسپاسم بوده و در اثر فشردگی عصب ناحیه ملتهب هستند، استفاده میکند.
برخی از تمرینات فیزیوتراپی میتواند بازو درد ناشی از فتق دیسک گردن را در بیماران تسکین دهد. حرکات کششی گردن نیز به بهبود عملکرد و انعطاف پذیری بیشتر گردن کمک کرده و همچنین گرفتگی یا سفتی گردن را کاهش میدهند.
اولین نکته ای که باید برای فیزیوتراپی گردن مد نظر خود قرار دهید، مراجعه به مراکز درمانی معتبر و متخصصین فیزیوتراپی است. زیرا گردن و مهره ها به علت وجود اعصاب و نخاع، از نقاط بسیار حساس و مهم بدن هستند و یک حرکت اشتباه فیزیوتراپی می تواند مشکلات جبران ناپذیری را ایجاد کند.
با مراجعه به فیزیوتراپیست، در مرحله اول او گردن شما را معاینه می کند و سوابق درمانی و پزشکیتان را مورد بررسی دقیق قرار می دهد. سپس با توجه به اطلاعاتی که به دست آورده است، یک برنامه فیزیوتراپی را که می تواند شامل تمرینات حرکتی و استفاده از دستگاه های فیزیوتراپی مخصوص باشد را، تنظیم می کند و تعداد جلسات آن را مشخص می نماید.
تمرینات حرکتی برای فیزیوتراپی گردن
کشش گردن در حالت خوابیده
برای انجام این حرکت باید به شکم روی زمین بخوابید و سعی کنید سر خود را بالا بیاورید، تا حدی که یک کشش در قسمت پشت گردن احساس کنید. سر را چند ثانیه در همین حالت نگه دارید و بعد دوباره آن را روی زمین بگذارید. این حرکت می تواند در چند ست انجام شود.
چرخش گردن
برای انجام این تمرین گردن خود را به سمت راست بچرخانید، به شکلی که چانه شما هم راستا با کتف باشد، چند ثانیه در این حالت بمانید و این حرکت را در چند ست تکرار کنید. این حرکت باعث کشش در عضله گردن می شود. تمرین را برای سمت دیگر گردن نیز انجام دهید.
ایجاد فشار ایزومتریک
برای انجام این تمرین کف دست راست خود را در سمت راست سر نگه داشته و کنار سر را به کف دست فشار دهید. چند ثانیه در این حالت مانده و بعد فشار را قطع کنید. می توانید این تمرین را در چند ست انجام دهید. این حرکت باعث ایجاد فشار ایزومتریک در گردن می شود. همین مراحل را برای سمت دیگر گردن و پیشانی نیز، تکرار کنید.
تمرین شراگ
برای انجام حرکت شراگ، دست ها را روی پهلوها نگه دارید و شانه ها را آهسته بالا بیاورید و سپس با حرکت چرخشی به سمت عقب، پایین بیاورید. توصیه می شود که این حرکت را چند بار تکرار کنید.
روش گرما/ سرما
در این روش از از بسته های سرد کننده برای کاهش خون رسانی به بافت استفاده می شود، تا تورم و التهاب کاهش یابد. از گرم کننده ها نیز برای افزایش خون رسانی به عضلات گردن و کاهش انقباض و درد آن ها استفاده می شود.
فیزیوتراپی گردن با لیزر
در این روش دستگاه لیزر مستقیما روی ناحیه ای که درد دارد قرار می گیرد و افزایش گردش خون، به کاهش التهاب و درد در گردن کمک می کند.
ماساژ
یکی از روش های معمول در فیزیوتراپی ماساژ است. در این روش فیزیوتراپیست با توجه به نوع مشکل و با شناخت کامل از قسمت های مختلف استخوان و عضلات گردن، فشار مناسبی را به نقاط مورد نظر وارد می کند تا گرفتگی و اسپاسم آن نقاط برطرف شود.
فیزیوتراپی گردن با دستگاه الکترو تراپی
این دستگاه به کمک انتقال پالس های الکتریکی به زیر پوست، دریافت پالس های درد را کاهش داده و انقباض عضلات را کاهش می دهد. این دستگاه دارای یک سری سیم است که با کمک لید ها روی سطح پوست چسبانده می شوند.
فیزیوتراپی گردن با دستگاه اولترا سوند
این دستگاه با انتقال گرما به بافت ها و عضلات گردن باعث شل شدن آن ها و کاهش درد و اسپاسم می شود. برای استفاده از اولترا سوند، یک ژل مخصوص روی گردن ریخت می شود و دستگاه اولترا سوند را به کمک ژل روی گردن به آرامی حرکت می دهند تا عمل انتقال گرما را انجام دهد.
فیزیوتراپی گردن برای چه چیزهایی مناسب است؟
دیسک
ضربه و آسیب دیدگی
فرسودگی مفاصل
کشیدگی عضلات گردن
خارهای استخوانی
سرطان
• آرتریت روناتوئید
مننژیت
فیزیوتراپی یک روش بسیار مطمئن و مناسب، برای رهایی از درد و اسپاسم های ناشی از مشکلات گردن است. اما باید توجه داشت که یک فیزیوتراپی زمانی تاثیر گذار است که تمرینات و درمان های مناسبی برای حل مشکل شما طراحی شود و به درستی صورت پذیرد. برای انجام این کار باید به مراکز خدمات درمانی و پزشکی معتبر مراجعه کنید، تا بتوانید خدمات با کیفیتی را دریافت کنید
نظرات کاربران
هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفر باشید...